Ágyi poloska 

Ágyi poloska
Ágyi poloska

Az ágyi poloska az egyik legnehezebben irtható kártevő. Ha fertőzést gyanít, vagy ha már biztos benne, akkor mindenképp forduljon rovarirtó szakemberhez! 

Az otthoni megoldások sajnos a legtöbb esetben kudarchoz vezetnek. 


Mit kezelünk?     

Ágyi poloska irtásnál sajnos majdhogynem mindent. Kezeléstől függően hővel, köddel, füsttel, gázzal, folyékony rovarirtószerrel, porozószerrel kezeljük a fertőzött lakást. Legnagyobb hiba, ha egy szakember csak az ágyat és/vagy annak közvetlen környezetét kezeli. Egy átlagos panellakás esetén minimum 5-10 liter professzionális permetlét használunk el az irtószeres kezelés során.

A vegyszermentes kezelésnél a szakemberek hőkezelés útján érik el a kívánt hatást.

Az ágyi poloska irtás több órát vesz igénybe, egy kisebb lakás kezelése is minimum 1 óra. A kezelés után (kezeléstől függően) több órán keresztül a lakást zárva kell tartani, utána szabad megkezdeni az alapos szellőztetést. Szellőztetés után a lakás újra birtokba vehető.  

Milyen előkészületeket igényel?

Ágyi poloska irtásnál nagyon fontos, hogy a helyiségből semmit ne vigyünk ki a kezelés elvégzése előtt! Alaposan ki kell takarítani, lehetőség szerint porszívóval, forró gőzzel stb.
Csomagolatlan élelmiszerek, gyógyszerek elpakolása és a háziállatok kivitele!

Ágyi poloska irtásunk garanciális szolgáltatás!  Ágyi poloska fertőzésre utaló jelek:    

Kárpiton, matracon, falakon apró vöröses barna / fekete foltok, pöttyök. Ez az ágyi poloska ürüléke, ha ilyet találunk akkor erős a gyanú az ágyi poloska fertőzöttségre. Továbbá találhatunk levedlett kültakarót, petéket ( pici fehéres pöttyök ), vagy magát a kifejlett rovart. A csípésekről, duzzanatokról, viszketésről és az ágyneműn található rejtélyes vérnyomokról már nem is beszélve.. Egy profi szakember, aki jártas az ágyi poloska irtás terén a lakásba érve a jellegzetes szagot is észreveszi!


Az ember és az ágyi poloska kapcsolata igen régre nyúlik vissza, már ókori leírásokban is találkozhatunk vele. Az ókori Rómában az ágyi poloskából készült italt hatékony szernek tartották kígyómarás, fülfájás és hisztéria kezelésére.

Az ágyi poloska erősen lapított, ovális, vörösbarna rovar. Kifejlett egyed hossza 3-8 mm, élettartama 1-1.5 év! Rejtett életmódot folytat, tápláléka az emberi vér. Fénykerülő, éjszakai rovar, akkor aktív, amikor az emberek alszanak. Jellemzően éjjel szívnak vért, de az éhes ágyi poloskák nappal is támadhatják a gazdaszervezetet.

Számukra optimális körülmények között 2-3 naponta táplálkoznak (a táplálkozás gyakorisága a hőmérséklettől függ), átlag szobahőmérsékletlen kb. 7-8 naponta szívnak vért. Ezek a rovarok akár másfél évig képesek táplálék nélkül életben maradni! Táplálkozásuk által az ágyi poloska viszketést, irritációt, duzzanatot, rossz közérzetet okoz! 

Rejtekhelyeik: ágyakban (ágykeret rejtett részei), ágynemű varrása mentén, ágyak közeli rések-repedések, lambéria, tapéta alatt, képkeretek, konnektor, stb.. A fertőzöttség mértékét a jelenlétükre utaló jelek alapján határozzuk meg! (ürülék, levedlett lárvabőr, szag, vérnyom stb.) 

Terjedése:
Az ágyi poloska többnyire passzívan, jellemzően használati tárgyak (pl. használt bútor, festmény, dísz, könyv, ruha, illetve lomtalanításból származó dolgok stb.), valamint az ezeket rendszeresen szállító járművek közvetítésével terjed. 
Utazásaink során a fertőzött szállodai szobából poggyászunkban is hazavihetjük az ágyi poloskákat. Sajnos az ágyi poloskát bárhonnan hazavihetjük. Legyen az tömegközlekedés, mozi, étterem, iskola stb. Mostanra mindenhol megtalálható ez a kellemetlen rovar. Aktív terjedésükre leginkább panel technológiával épített házakon belül, társasházaknál az egyes lakások között kell számítani, villanyvezetékek, fűtéscsövek átvezetésére szolgáló faláttöréseknél (ezt a hatékony védekezés megtervezésekor figyelembe kell venni).

Ár:
Ágyi poloska irtásnál az ár függ a fertőzöttség mértékétől, kezelendő lakás nagyságától, bútorozottságtól, kezelendő dolgok anyagától, tartanak e háziállatot, van e gyermek stb. Ágyi poloska irtásra egy profi szakember / kártevőirtó cég kizárólag helyszíni felmérés, vagy telefonos egyeztetés után tud árajánlatot mondani. Ebből kifolyólag egy telefonos egyeztetés mindenképp szükséges.

A boltban kapható vegyszerek gyengített, szabad forgalmú vegyszerek. Töltőanyaguk maximum fél liter, és egy lakásban egyszerre legalább 5-10 litert fel kell használni. Sajnos ezzel nagy valószínűséggel csak kárt teszünk, kidobott pénzről nem is beszélve.

Nagyobb szociális intézmények, szállodák, társasházak esetén helyszíni felmérés is szükséges. Referenciáinkról bővebb információt telefonos megkeresésre tudunk adni!

Ágyi poloskával kapcsolatos képek